Når dagene bliver mørkere og koldere, er shopping måske ikke det man har mest lyst til.

Der er møv og mas i et 'overtrafikeret, supereffektiviseret, velplaceret storbutik. Man bliver hasteekspederet, alt er gennemkontrolleret', og når man kommer hjem, står opvasken, ungerne og gaveindpakningen og kalder på ens opmærksomhed…

I LiVi Strik Familien forsøger vi at gøre op med den trummerum. Hvert år til jul kan man nemlig høre små og store fødder futte henover gulvet i de LiVi Strik'ske hjem, alle iført vores kendte og elskede model: Sofasokker. Det er efterhånden blevet en tradition at give hinanden sofasokker i julegave og derfor bruger vi december på at strikke dem. Det er en hyggelig aktivitet, der giver en pause fra julestress og jag.

Traditionen om at give håndarbejde i julegave stammer helt fra Lillins barndom, hvor barndomshjemmets børn alle lærte at sy og strikke af deres mor, der var håndarbejdslærer. Det meste tøj blev syet selv og sweatrene var for det meste hjemmestrikkede. Derfor var det oplagt også at lave julegaverne selv, for ”så sparede man jo også de penge.” Dengang var der også mere fokus på at spare på ressourcerne og give gaver, som med sikkerhed bliver brugt og som holder længe, og denne bæredygtige tankegang er mindst lige så vigtig i dag. Traditionen har Lillin derfor videreført til sine egne børn, der hvert år strikker sofasokker, og alle har hver sit par på juleaften. 

Hvis du også vil give en personlig gave, kan du gøre som LiVi Strik Familien, og strikke en! På den måde kan du give en gave med både praktisk, bæredygtig og emotionel værdi. Når du strikker noget, eller laver et projekt selv i det hele taget, har du mulighed for at tilpasse det 100% til den person gaven tilfalder. Du vælger garn i den farve, du tror, vedkommende vil kunne lide, og du tænker på de minder I har sammen og de situationer modtageren af gaven vil kunne bruge den i, mens du strikker, og du gør derved gaven helt personlig og unik. Du kan også se din strikkegave som en gave til dig selv: Du giver dig tid til at fordybe dig og lave noget du elsker (medmindre du ikke kan lide at strikke, men så er du vist på den forkerte hjemmeside…), samtidig med at du slipper for trængslen og alarmen i shoppinghelvedet. (Hvis du ikke kan nå at strikke noget i julen, da det jo som sagt er en hektisk tid, kan du altid lave et gavekort til et strikkeprojekt, som du så kan udføre, når der er mere spændvidde i kalenderen, eller du kan give et strikkekit i gave, hvis modtageren selv strikker).

Det, at du giver dig tid til at lave noget til en anden, er vel også én af de største gaver man kan give i disse tider. Tid er det mest dyrebare vi har og hvis du vil bruge bare et øjeblik på at tænke på et andet menneske, og måske endda mange øjeblikke, mens du strikker dem en gave, er det da den bedste gave du overhovedet kan give!

Glædelig jul og godt nytår fra

LiVi Strik Familien